Ριζωμένη στη πλαγιά του βουνού Αχρειοβούνι. Ντυμένη με όλη την παλιά αρχοντιά της, δίδει από μακριά το επιβλητικό της "παρόν" στον επισκέπτη. Με την κατάληψη της Πελοποννήσου από τους Φράγκους το 1209 και κατά τη διανομή της από τον Γοδεφρείδο Βιλλαρδονίνο τον Α', η Καρύταινα έγινε Γαλλική Βαρωνεία και περιελάμβανε μια περιοχή σε έκταση Νομού υπό τον Ούγκω ντε Μπρυγέρ που ήταν ο πρώτος Βαρώνος της και στη συνέχεια διαδέχθη αυτόν ο Γοδεφρείδος ντε Μπρυγιέρ.

Στην Καρύταινα (αρχές 17ου αιώνα) έζησε ο Άγιος Αθανάσιος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως και Καρυταίνης, πολιούχος της Καρύταινας. Στην είσοδο της πόλης υπάρχει ομώνυμος ναός και η μνήμη του Αγίου εορτάζεται την 17η Μαϊου.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Καρύταινα έγινε πρωτεύουσα ιδίου "Καζά". Ήταν κέντρο εμπορικό, είχε μεγάλο παζάρι και κυρίως συγκέντρωνε το εμπόριο των σιτηρών της περιοχής. Είχε μεγάλη παραγωγή σε μετάξι και οικοτεχνία ταπήτων.

Με την έναρξη του αγώνα ενάντια στον τούρκο κατακτητή ελευθερώνεται και γίνεται το Αρχηγείο των Επαναστατημένων Ελλήνων ενάντια στον Τούρκο Κατακτητή. Αποκαλείται "το Μετερίζι του 1821". Η "Εφορεία Καρυταίνης" πού ήταν τοπικός οργανισμός για το συντονισμό του Αγώνα, διόρισε Αρχιστράτηγο των Ελληνικών Δυνάμεων της περιοχής τον Θ. Κολοκοτρώνη. Εδώ μετά την απελευθέρωση λειτούργησε ένα από τα πρώτα σχολεία του Καποδίστρια, καθώς και το πρώτο έκτακτο στρατοδικείο την εποχή του Όθωνα.

Για ένα διάστημα υπήρξε πρωτεύουσα της Επαρχίας Γορτυνίας.

Η Καρύταινα έχει ανακηρυχθεί Παραδοσιακός οικισμός.
Το μήνα Αύγουστο γίνονται πολλές εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και το "Παζάρι Γυναικών της Καρύταινας".

   

Το Κάστρο της. Κτίσμα των χρόνων της φραγκοκρατίας. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Γαλλικής Αρχιτεκτονικής του 13ου αιώνα. Έχει σχήμα τραπεζοειδές και δεσπόζει στην γύρω περιοχή. Ο Θ. Κολοκοτρώνης το επισκεύασε και το οχύρωσε. Έξω δε από αυτό έκτισε το σπίτι του, δίπλα από το Εκκλησάκι της Παναγίας.

Η αρχαία πόλη Βρένθη. Από πολλούς ερευνητές τοποθετείται στην περιοχή της Καρύταινας (κεφαλόβρυση).

Το παλαιό Πεντάτοξο Γεφύρι του Αλφειού.'Εχει μήκος 50μ. Είναι κτίσμα της βυζαντινής εποχής ή των χρόνων της Φραγκοκρατίας. Επισκευάστηκε το 1440, από τον Μανουήλ Ραούλ Μελίκη.


Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Είναι ο μητροπολιτικός ναός της Καρύταινας, κτίστηκε το έτος 1878. Στο ναό υπάρχει Ευαγγέλιο, δωρεά του Θ. Κολοκοτρώνη

Ο Άγιος Νικόλαος, κτίσμα τον 11ου αιώνα με σπάνιες τοιχογραφίες

Η Ζωοδόχος Πηγή, κτίσμα 15ου αιώνα με τριώροφο εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο και με εξαίρετο κεραμικό διάκοσμο.

Ο Άγιος Αθανάσιος, στην είσοδο της πόλεως, κτισμένη με πελεκητά αγκωνάρια.

Εκτός των ανωτέρω ναών υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι της Παναγιάς, του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Παντελεήμονος κλπ., ο καθένας με την δική του ιστορία. Στην Καρύταινα υπάρχουν ερείπια τουρκικού χαμάμ, Βυζαντινών Πύργων, το σπίτι του Θ. Κολοκοτρώνη καθώς και το μεγάλο σπήλαιο της Κάβιας.

   
   
Ελληνική Δημοκρατία, Νομός Αρκαδίας, Δήμος Γόρτυνος
Καρύταινα Τ.Κ. 22022 Τηλ: +3027910 31231, 31214. FAX: +3027910 31410
Copyright (c) 2001 Δήμος Γόρτυνος. Τελευταία ενημέρωση : 15 Ιανουαρίου 2003
Created and hosted by Crete hotels Ltd.